A Mercedes miatt ilyen jó a Ferrari?

2015/04/23. - írta: dualblazee

Furcsa, sőt meglepő történettel rukkolt elő egy blogger, az F1-insider site újságírója. Ralf Bach véleménye szerint valamilyen szinten a Mercedesnek is köszönhető a Ferrari hirtelen javulása.

ferraribahrain630.jpg

Állítólag a Ferrari tavalyi pocsék szezonja után Wolf Zimmermannt, a korábbi Mercedes SLS motorok projektvezetőjét a német ástálló küldte át a Ferrari garázsába. Zimmermann érkezéséről még múlt novemberben számoltak be olasz lapok, a szakember azóta az olaszoknak is segített hatékonyabbá tenni hajtóegységüket – Niki Lauda, a Mercedes tanácsadója szerint a Ferrari V6-os turbója a tél folyamán 43 lóerővel lett erősebb.

topgear-exclusiv-ce-ne-pregaftee-te-lotus-a-n-viitor-33240.jpg

Bach kiemelte, Kimi Räikkönent már a tél tesztek során is lenyűgözte, mennyivel jobb lett a hajtóegységük, ráadásul partnercsapatuk, a Sauber is csak ámuldozott a teljesítményjavulás láttán. „Számítottunk arra, hogy javulni fognak, de hogy ilyen hatalmasat lépnek előre ilyen rövid idő alatt, az megmagyarázhatatlan” – nyilatkozta Giancarlo Dall’ara, a svájci csapat főmérnöke.

A cikk szerzője azzal persze tisztában van, hogy elsőre képtelenségnek hangzik, hogy a Mercedes saját kárára segítsen egy riválisának, ám szerinte erre is van magyarázat. „Hogy miért segítene a Mercedes a Ferrarinak? Az Ezüstnyilak dominanciája ártott a Forma–1-nek, és fennállt annak a veszélye is, hogy ejtik a jelenlegi V6-os hibridmotorokat. Ezt a Mercedes nem engedhette meg. Emellett a Daimler elnöke, Dieter Zetsche segédkezett a FIAT-főnök Sergio Marchionnének a Chrysler felvásárlásában is” – érvelt Bach. Majd a Red Bull tanácsadóját, Helmut Markót is idézte: „Az ilyesmi örökre összeköt, még a Forma–1-es rivalizáláson is átnyúlik.”

ferrari-f1-2015-engine.jpg

Az osztrák szakember szerint közel sem véletlen, hogy miközben a Ferrari múlt év közepén még a Red Bullhoz hasonlóan újabb forradalmi változásokat sürgetett a motorok terén, s támogatta a V8-asok visszahozatalának ötletét, addig Sergio Marchionne múlt év végén már kiállt a jelenlegi motorformula mellett. „Mindannyian tudjuk, miért tette. Ezt senki sem fogja elismerni, ahogy bizonyítani is nehéz lenne, de én biztosra veszem, hogy a Mercedes segített a Ferrarinak” – jelentette ki Marko.

Van-e igazság alapja a történetnek? Figyelemfelkeltés és összesküvés elmélet? Nekem nem is igazán számít, én csak izgalmas és szoros futamokat szeretnék nézni.

Címkék: forma1 autósport
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dualsport.blog.hu/api/trackback/id/tr477391686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása