Eredmény vagy szórakoztatás?

2015/04/17. - írta: dualblazee

Melyik is a fontosabb: az eredmény,vagy pedig a szép,közönség szórakoztató játék.Bemutatjuk mindkét oldal képviselőit (csapatokat,játékosokat,edzőket egyaránt),azok véleményeit,valamint kitérünk azokra a különleges szereplőkre,akik tulajdonképpen mindkét félhez tartoznak,hiszen náluk a néző csalogató játékhoz eredményesség is párosul. 

 Szó mi szó,igen nagy fába vágtuk a fejszénket,hiszen teljesen szubjektív dolog az,hogy kinek mit jelent a szép játék.Van,akinek egy tökéletesen végig vitt kontratámadás jelenti a futball szépségét,mások a labdabirtoklásra esküsznek,valakinek pedig egy mozgó falként védekező (José Mourinho szavaival élve: "19. századi futballt játszó") csapat az ideál.

S ha már szóba került a múlt,nyomjuk meg a nagy piros gombot időgépünkön és ugorjunk egy kicsit vissza a 13.-14. századi Angliába,ahonnan a modern futball tulajdonképpen elindult.Végtére is,mi tudna annál egyértelműbb választ adni az eredményesség kontra szép játék kérdésre,mint hogy tulajdonképpen miért is jött létre a futball?Mi volt a célja?Nézőcsalogatás,szórakoztatás vagy pedig maga a győzelem,a siker érzete?Persze a képlet nem ilyen egyszerű és teljes képet ezután sem kapunk,hiszen azóta jócskán megváltozott a játék,s még inkább az azt körülvevő közeg.Mégis,mint minden folyamatot,ezt is a kiindulási ponttól,a gyökerektől kell elkezdeni elemezni.                                                                                                                

Azok a bizonyos gyökerek... 

A modern értelemben vett labdarúgás a 14. századi Angliából származik.Akkoriban lenézett tevékenység volt,amit többnyire az iparosok és a parasztok űztek.Szép játékról itt nem igazán lehet beszélni,a korai feljegyzések szerint gyakran torkollottak tömegverekedésbe a meccsek,törtek lábak vagy kezek.Mivel azonban már abban az időben is hatalmas népszerűségnek örvendett,betiltani nem tudták,így előbb-utóbb szükségessé vált egyfajta szabályrendszer kialakítása.Ez végül a 19. század második felében következett be,amikor is létrejött az Angol Labdarúgó Szövetség (FA),amely eztán egyedül volt jogosult a szabályok lefektetésére illetve módosítására.

ÉS itt álljunk meg egy pillanatra,hiszen ezzel a lépéssel a labdarúgás kiemelkedett a többi olyan-hobbi szintű-tevékenységtől,amelynek a szórakozás,illetve a szórakoztatás volt a célja.Hiszen a szabályok lefektetése után sorra alakultak meg futballklubok,bajnokságok, megszülettek az első "profi" futballisták,és sokan a játékból éltek meg (klub tulajdonosok,játékosok,edzők stb.).Ezzel csak azt szerettem volna kihangsúlyozni,hogy míg a középkorban egyfajta társadalmi esemény,szórakozás volt a futball,addig a 19. század végére már megjelent benne a pénz,az üzlet is.Persze közel sem mozogtak akkora tőkék a labdarúgásban akkor,mint most de mivel a labdarúgók,edzők azért kapták a fizetésüket,hogy jól teljesítsenek,akarva-akaratlanul is megjelent az eredményre,a sikerre való törekvés.

A pénz a felelős mindenért? 

Jól látható,hogy amíg nem jelent meg a tőke,a futball nem volt több,mint egy szórakozási lehetőség.A pénz jelenléte hozta meg a versenyszellemet,innen eredeztethető az a fajta eredménycentrikusság is,amely gyakran megy a szép játék rovására.Volt azonban pozitív velejárója is ennek az üzleti gondolkodásnak,hiszen nagy mértékben segítette,és még manapság is segíti a játék népszerűsítését.Elég csak megemlíteni azt az adatot,miszerint a 2010-es világbajnokság döntőjét világszerte több,mint 700 millióan követték figyelemmel.Ezt aligha sikerült volna elérni pénz nélkül.                                                                          

A futball tehát nem csak sport,hanem üzlet is.És az üzleti világban,valamint a sport világában is gyakran csapnak össze vélemények,ideológiák,mint például a cikkünkben tárgyalt kérdés is,mely szerint melyik a fontosabb:a szép,közönségszórakoztató játék,vagy pedig az eredmények,a siker?A válasz az,hogy valószínűleg mindkettő,hiszen a közönség akkor is jól szórakozhat,ha a csapata nem játszik szép futballt,de nyer és akkor is,ha szépen játszik de veszít.Szubjektív dolog,hogy kinek mi a fontos,mit lát bele egy meccsbe és egyáltalán: hogyan azonosul a játékkal.

Rovatunk következő témája pedig pont erről az azonosulási folyamatról fog szólni,ami alatt egy nézőből szurkoló válik.Megpróbálunk majd választ adni rá,hogy mik lehetnek azok az ösztökélő erők amik arra késztetnek egy nézőt,hogy egy adott csapatnak szurkoljon.Megkeressük,hogy mik a főbb azonosulási pontok egy néző valamint egy csapat között és megvizsgáljuk,hogy az identitásnak mekkora szerepe van a csapatválasztásban.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dualsport.blog.hu/api/trackback/id/tr837376830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása