Pénz van, de van foci is?

2015/08/07. - írta: dualblazee

Bár a labdarúgás nemzetközi átigazolási időszaka hivatalosan csak augusztus 31-én zárul, most, túl a „félidőn”, már érdemes megnézni, kikért adták a legtöbbet a nyáron. Az elitbajnokságok ugyanis lassan, de biztosan megkezdődnek, az angol Premier League már ezen a héten, s nyilván minden gárda igyekszik lehetőség szerint teljes kerettel készülni és rajtolni.

Ahogy a nagyok csinálják

Cech – Danilo, Sz. Szavics, Alderweireld, Darmian – Sterling, Schneiderlin, Vidal, R. Firminho – J. Martínez, Benteke. Eddig ennek a gárdának a tagjaiért fizették posztonként a legtöbbet a nyáron a futballpiacon, összesen 361,5 millió eurót, a hat leginkább költekező bajnokság – sorrendben angol, spanyol, olasz, német, francia, török – csapatai pedig összesen több mint kétmilliárdot szórtak el augusztus elejéig. (Érdekesség, hogy papíron az angol másodosztály, a Premiership is ott van a legjobb hatban, minimálisan megelőzve a Süper Lig „félholdasait”.)

A szigetországi vásárlóerő tehát mindent és mindenkit megelőz, az élen álló Premier League uralja a listát a maga 738 milliójával, s a top 11-ből is hét játékos itt szerepel. A legnagyobb pénzmozgás Raheem Sterling esetében valósult meg, aki nem váltott pontvadászatot, 62,5 millió euróért a Liverpoolból igazolt a Manchester Cityhez. A húszéves angol válogatott szélső sokáig folytatott eredménytelen tárgyalásokat a Mersey-parti vörösökkel a hosszabbításról, miközben eléggé elítélhető módon beteget jelentett, és már a Cityvel egyeztetett, ahová végül 2020-ig írt alá. Jelenlegi piaci értéke egyébként 40 millió euró, tehát új klubjában még bizonyítania kell, hogy megéri ennek a másfélszeresét.

14766.jpg

A Liverpool a transzferlista második és harmadik helyezettjével próbálja meg pótolni a tékozló fiút. A 24 éves kongói származású belga középcsatárért, Christian Bentekéért 46,5, a 23 esztendős brazil támadó középpályásért, Roberto Firminhóért 41 millió eurót fizetett az Aston Villának, illetve a Hoffenheimnek. Tekintve, hogy előbbi momentán 20, utóbbi 25 milliót kóstál, enyhén szólva is előlegezett a bizalom feléjük, sőt, sokan a Benteke-bizniszt kapitális melléfogásnak tartják. Majd meglátjuk…

A Manchester United sem tétlenkedett, s még csak nem is új német világbajnokával, Bastian Schweinsteigerrel került ebbe az összeállításba (a 18 millió euró a középpályán nem számít kimagaslónak), hanem Matteo Darmiannal és Morgan Schneiderlinnel. A 25 éves olasz balhátvéd a Torinótól érkezett szintén 18 millióért (pedig papíron nem ér ennyit), francia középpályás kortársa, Morgan Schneiderlin pedig 35 millióért a Southamptontól. Ez sem biztos üzlet.

A londoni ágyúsoknak is sikerült egy nagy nevet megszereznie. Név szerint Petr Cech, aki tizenegy sikerekben gazdag év után a londoni konkurenciának számító Chelsea-bőől érkezett. S máris jól tette, hiszen a Community Shield (az ottani szuperkupa) 1-0-lal az Ágyúsoké lett a kékek ellenében, Cech-vel a háló előtt.

A spanyolok is lépést tartanak

Összesen 111 millióért érkeztek új játékosok az Anfield Roadra, ám nem ez a legnagyobb összeg, amekkorát klub kiadott, hanem 131,5 millió, a „tettes” pedig az Atlético Madrid. Diego Si­mone szakvezető fő fogása Jackson Martínez, aki 35 millió euróért jött a Portótól (s mivel épp ennyi a piaci értéke, reálisnak tűnik az üzlet). A 28 éves kolumbiai csatár ráadásul igen magabiztosan nyilatkozott: „Egy olyan csapatba illeszkedtem be, amely lelkes és éhes a sikerre. Komoly konkurenciát fogunk jelenteni a Barcelonának és a Real Madridnak.”

Az Atlético még egy játékossal képviselteti magát a legdrágábbak kezdőcsapatában, a 15 millióra tartott, 24 esztendős montenegrói védőt, Sztefan Szavicsot 25 millióért hozta el Firenzéből, a Fiorentinától. S hogy a kassza azért ne üresedjen ki teljesen, a spanyol fővárosból az angolba, a Tottenhamhez került a 26 éves belga hátvéd, Toby Alderweireld potom 16 millióért. A madridi „nagy testvérnek” számító Real ezúttal csak egy embert delegál a top 11-be, méghozzá a brazil Danilót, aki a posztján, jobbhátvédként az élbolyba ugrott a maga 31 millió eurójával, s ennek a Porto legalább annyira örült. A luzitán gárda két játékossal 66 millió eurót kasszírozott…

Német kimértség

A német Bundesliga fő vesztesége a már említett exhoffenheimi Roberto Firminho, nyeresége pedig Arturo Vidal. A 28 esztendős, 42 milliót érő chilei klasszisért 37 millió eurót szurkolt le a Bayern München a Juventusnak, a bajorok tehát szokásuk szerint jól gazdálkodtak. Vidal ráadásul igen motivált: „Bajnokok Ligáját akarok nyerni, s a Bayern számomra a világ három legjobb csapatának egyike.” A német élklub eddig 79 millió eurót költött, amivel a hetedik helyen áll, érdekes módon a Real Madrid (54,5 millió) és a Barcelona (51 millió) egyelőre nem ennyire aktív, bár utóbbi elnöke, Josep Maria Bartomeu elmondása szerint csak kivár: „Harcolni fogunk a Premier League-gel, a legjobbakat akarjuk a Primera Divisiónba csábítani” – nyilatkozta a BBC-nek. Csak el ne fogyjanak azok a legjobbak, bár akinek szinte hibátlan a kerete, s triplázott (bajnokság, kupa, BL) az előző idényben, annak szinte felesleges még igazolnia…

483016522.jpg

Sztárok ide-oda?

Több ikon is áldozata lett a hasztalan költekezésnek. Vegyük például Andrij Sevcsenko, Fernando Torres, Kaka, vagy Michael Owen esetét. Csapatuk egyik legmeghatározóbb tagjai voltak, mikor elmentek egy teljesen másik ország csapatához rekord összegekért. Szenvedtek ott néhány évet, és szinte soha nem találták régi nagy formájukat. Legtöbbször kispadon várták, hátha bebizonyíthatják szurkolóiknak hogy miért fizetett ki csapatuk annyi pénzt értük.

Az UEFA-nak ugyan nagy tervei voltak, amikor 2009-ben bevezették a pénzügyi fair playnek nevezett szabályt, ezzel fogták volna vissza a klubok ész nélküli költekezését. Az intézkedés idén májusig tartott, amikor az UEFA-elnök Michel Platini bejelentette, hogy enyhíteni akarnak az eddigi szabályokon.

Az érme másik oldala

Ugyan a legnagyobb múltal és szúrkolótáborral rendelkező csapatokat ez idáig sem gátolta, de például a Mancehster City-t erősen befolyásolta a szabályzat. Michael Platini szerint, a rendelet nem tett jót az átigazolási piacnak, sőt visszafogta azt. Ezzel az intézkedéssel újra fellendítette az átigazolásokat, esélyt teremtve ahhoz, hogy például más országokból érkező klubbok is bele tudjanak szólni a nemzetközi versenygésbe, hogy az ne csak német és spanyol fronton történjen(igaz az idei BL döntő kivétel volt ez alól).

Kétség kívül jót tenne a Bajnokok Ligájának és az Európa Kupának ha pl. az angolok nem esnének ki a csoportkörben, vagy a 16 között.

Kelet Európa

Bár nem került be a legértékesebbek közé, de érdekes néhány, pályája delelőjén már túljutott nagy név sorsa, akiket a török bajnokság élcsapatai szippantottak fel: Lukas Podolski – Galatasaray, Robin van Persie és Nani – Fenerbahce, Mario Gomez – Besiktas. A Süper Lig klubjai eddig több mint 61 millió eurót vertek el – majdnem annyit, mint a Man. City egyedül a csúcstartó Sterlingért…

van-persie-nani-01_prv4r.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dualsport.blog.hu/api/trackback/id/tr37688342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása